torstaina, toukokuuta 11, 2006

Kähtävä (?)

Rotaation vaihduttua Suomessa on nyt kymmittäin tuoreita RT-leskiä, jotka joutunevat kuuntelemaan kultansa piakkoin alkavilla ensimmäisillä lomilla melkoisia tarinoita Kosovon elämästä ja RT-henkilön arjesta. On siis syytä pureutua rauhanturvaslangin hienouksiin, jotta kommunikaatio on sujuvaa, ja molemmat osapuolet tietävät mistä puhutaan.

Kähtävä (subst.) - Kähtävöintiä suorittava henkilö. Mielletään yleisesti ja hiukan virheellisesti kuvaavan vain tietyn alueen kansalaisia tai tietyn uskontokunnan edustajia, mutta termi soveltuu määritelmän mukaisesti kuvaamaan ihmisiä uskonnosta, kotimaasta ja rodusta riippumatta.

Kähtävöidä (verbi) - suorittaa kähtävöintiä

Kähtävöinti (subst.) - Kähtävöinnin perusajatus voidaan kiteyttää seuraavasti. Virheellinen oletus siitä, että minä olen oikeassa ja kaikki muut väärässä johtaa toimintaan, joka rikkoo kaikkia olevassaolevia normeja ja sääntöjä, eikä siinä näytä olevan minkäänlaista logiikkaa. Kähtävöinnillä yleensä saavutetaan tavoitellut tulokset, mutta useimmiten mahdollisimman vaikeasti ja usein jopa hengenvaarallisesti. Olennaista kuitenkin on, että kähtävöintiä suorittava henkilö, kähtävä, on täysin vakuuttunut toimintansa järkevyydestä ja hän pitää itsestäänselvänä, että myös kaikki muut ovat samaa mieltä. Näin ei tietenkään ole, sillä toiminta vaikuttaa ulkopuolelta seurattuna täysin käsittämättömältä.

Termit saattavat esiintyä mm. seuraavanlaisissa lauseyhteyksissä:

"Vittu me mitään kähtäväruokaa mennä syömään. Mennään Mäkkiin. Siellä
ainakin tietää mitä saa."


Pohdiskellessa mikä ravitsemusliike sopisi parhaiten nälän poistamiseen Italiassa.

"Mitä vittua toi kähtävärekkakuski oikein meinaa?! Eikö se nähny että mä oon
tulossa?"


Voidaan käyttää esim. ohitettaessa uudella urheiluautolla kolmea rekkaa äärimmäisen mutkaisella vuoristotiellä, ajaen valtaisaa ylinopeutta.

"Mene nyt ämmä vittuun siitä kähtävöimästä sen pyöräs kanssa!"


Esimerkiksi tilanteessa, jossa uusi urheiluauto on parkkeerattu pyörätielle.


Siis: epäloogista ja jopa haitallista toimintaa, jota kuitenkin kähtävöinnin suorittaja itse pitää täysin virheettömänä ja oikeutettuna.