sunnuntai, marraskuuta 20, 2005

Lana

Lana:

Mitäänsanomattomuuden hallinnoima mielentila, joka aiheutuu pääasiassa pitkään jatkuneen tylsyyden ja muiden ulkoisten tekijöiden yhdistelmästä. Estää järkevän ajattelun ja turruttaa lähes kaikelle. Tappaa kiinnostuksen muissa mielentiloissa hyvinkin kiehtovia asioita kohtaan. Pitkään jatkuessaan saattaa pahimmillaan johtaa vakavaan taantumiseen. Äärimmäisen tarttuva.

Epidemia lähtee liikkeelle yleensä yksittäisistä taistelijoista, jotka jostain syystä eivät osaa nähdä asioita oikeassa valossa. Otollisimmat syntyolosuhteet tarjoaa talveksi muuttuva syksy. Leviää pimeässä, kylmässä ja märässä ympäristössä hämmästyttävällä vauhdilla. Tavataan ympäri maailmaa. Tauti tunnetaan eri esiintymisalueilla hiukan eri nimillä, sillä sen esiintymismuodot vaihtelevat hiukan alueesta riippuen. Lanaa esiintyy varsinkin Balkanin alueella, mutta samaa taudin muunnelmaa on tavattu aiemmin Lähi-idässä ja myös vähäisissä määrin Aasian ja Pohjois-Afrikan alueella.

Lanan oireet eivät ole aivan yhtä vakavat, kuin sille läheistä sukua olevan totaalisen vitutuksen. Lana on tautina huomattavasti passiivisempi. Mainittujen tautien hoitokeinot eivät silti eroa juurikaan toisistaan. Vääristyneet käsitykset lanan hoidosta ovat levinneet vaarallisen laajalle ja niiden soveltaminen on usein johtanut vain taudin pahenemiseen. Yleisimmin väärinkäytetty lanan hoitoon tarkoitettu lääke on alkoholi.

On olemassa tutkimustuloksia, joiden mukaan alkoholi lievittää lanan oireita jossain olosuhteissa, mutta laajat kenttäkokeet ovat osoittaneet, että olosuhteet lanan esiintymisalueilla ovat lähes aina hoitoon sopimattomat. Olosuhteiden vaikutusta kuitenkin vähätellään virallisesti niin paljon, että harhaluulo alkoholista parhaana lanan lievittäjänä on varsin laajalle levinnyt. Parempia hoitotuloksia ollaan saatu aikaan aivan toisilla menetelmillä.

Tutkijapiirit ovat uusimpien tutkimustulosten perusteella tulleet johtopäätökseen, jonka mukaan koti-ikävä on yksi merkittävimmistä lanaa ruokkivista tekijöistä. Siksi uusimpana lääkkeenä on alettu kokeilemaan yhteydenpitoa ystäviin ja sukulaisiin. Hoidolla on onnistuessaan ollut valtavan positiivinen vaikutus potilaisiin. Lääkkeellä on havaittu olevan kuitenkin joitakin pieniä ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Epäonnistuessaan yhteysyritykset ovat jopa saattaneet pahentaa tilannetta.

Muita hyviä tuloksia antaneita hoitomenetelmiä ovat olleet järjettömän voimakas itsesuggestio, saunominen, musiikki, älyllisen stimulaation yrittäminen ja julkinen avautuminen. Näillä keinoilla ollaan saatu melko onnistuneesti vähennettyä muiden lanaa aiheuttavien tekijöiden vaikutusta. Näitä tekijöitä ovat mm. rakkauden –ja läheisyydenkaipuu, turhautuneisuus ympäröivien ihmisten ajatusmaailman pinnallisuuteen sekä epävarmuus omien suoritusten riittävyydestä. Aivan viime päivinä on myös esitetty kysymys, vaikuttaako turkkilaisen kahvin aiheuttama vatsakipu lanan syntyyn.

On vielä täysin mahdotonta sanoa, onko lanalla pitkäaikaisempia vaikutuksia. Tauti on vielä niin uusi, että luotettavaa tutkimusaineistoa on olemassa niin vähän, että luotettavien arvioiden tekeminen on tässä vaiheessa mahdotonta. Aihe on kuitenkin nostettu tiedemiesten asialistalla niin korkealle, että uusia tuloksia nousee esiin lähes päivittäin.

2 Comments:

Blogger सारी said...

Tämä raportti selvittää varsin tyhjentävästi tämän aika laajalti tunnetun mutta vielä vähän tutkitun oireyhtymän olemusta. Me satunnaiset Lanan uhrit kiitämme Lana-asiantuntijaa tärkeästä pioneerityöstä.

marraskuuta 21, 2005 10:01 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Ugh! Kaunista.

marraskuuta 22, 2005 9:16 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home